Stephen Hawking kimdir?
İçindekiler
- Giriş
- Stephen Hawking’in Hayatı
- 2.1. Eğitim ve Erken Kariyer
- 2.2. ALS Teşhisi ve Mücadele
- Bilimsel Katkıları
- 3.1. Kara Delikler Üzerine Çalışmaları
- 3.2. Evrenin Başlangıcı ve Büyük Patlama Teorisi
- Popüler Kültürde Stephen Hawking
- Sonuç
- Kaynaklar
Giriş
Stephen Hawking, 20. yüzyılın en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilen bir teorik fizikçi, kozmolog ve yazar olarak tanınır. Özellikle kara delikler ve evrenin doğası üzerine yaptığı çalışmalarla bilinir. Hayatı boyunca birçok engelle karşılaşmasına rağmen, bilim dünyasına olan katkıları ve popüler kültürdeki etkisi ile hala hatırlanmaktadır.
Stephen Hawking’in Hayatı
Eğitim ve Erken Kariyer
Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942’de İngiltere’nin Oxford kentinde doğdu. Genç yaşta bilim ve matematiğe olan ilgisini keşfetti. 1959 yılında Oxford Üniversitesi’nde fizik okumaya başladı ve 1962 yılında mezun oldu. Daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde kozmoloji üzerine doktora yapmaya başladı. Burada, ünlü fizikçi Roger Penrose ile çalıştı ve evrenin doğası üzerine önemli teoriler geliştirdi.
ALS Teşhisi ve Mücadele
Hawking, 1963 yılında 21 yaşında amyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi konuldu. Bu hastalık, motor nöronları etkileyerek kasların zayıflamasına ve felce yol açar. Doktorlar ona sadece birkaç yıl ömür biçti. Ancak Hawking, bu zorluğa rağmen hayatına devam etti ve bilimsel kariyerine odaklandı. Özel bir tekerlekli sandalye kullanarak ve konuşma cihazlarıyla iletişim kurarak yaşamını sürdürdü.
Bilimsel Katkıları
Kara Delikler Üzerine Çalışmaları
Hawking, kara deliklerin doğası üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. 1970’lerde, kara deliklerin ısınabileceğini ve bu süreçte radyasyon yayabileceğini öne sürdü. Bu teori, Hawking radyasyonu olarak bilinir ve kara deliklerin zamanla bu radyasyon nedeniyle yok olabileceğini gösterir. Bu buluş, fizik dünyasında devrim yarattı ve birçok araştırmaya ilham verdi.
Evrenin Başlangıcı ve Büyük Patlama Teorisi
Hawking, evrenin başlangıcıyla ilgili önemli teoriler geliştirdi. Özellikle “Büyük Patlama” teorisi üzerine yaptığı çalışmalar, evrenin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı oldu. 1988 yılında yayımlanan “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabı, bu konudaki bilgileri geniş kitlelere ulaştırdı ve büyük bir ilgi gördü. Kitap, karmaşık bilimsel kavramları sade bir dille açıklamaya çalışarak, herkesin anlayabileceği bir eser haline geldi.
Popüler Kültürde Stephen Hawking
Stephen Hawking, bilim dünyasının ötesinde popüler bir figür haline geldi. Televizyonda birçok programda yer aldı ve “The Big Bang Theory” gibi dizilerde konuk oyuncu olarak göründü. Ayrıca, birçok belgesel ve filmde rol aldı. 2014 yapımı “The Theory of Everything” adlı film, Hawking’in hayatını ve bilimsel çalışmalarını konu alarak geniş bir izleyici kitlesine ulaştı.
Sonuç
Stephen Hawking, bilim dünyasında çığır açan katkıları ve azmiyle herkesin takdirini kazanmış bir figürdür. ALS hastalığına karşı verdiği mücadele, onun kararlılığını ve azmini simgeler. Bilimsel çalışmaları, evrenin doğası ve kara delikler hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağladı. Hawking’in hayatı ve eserleri, gelecek nesillere ilham vermeye devam edecektir.
Kaynaklar
- Hawking, S. W. (1988). “A Brief History of Time”. Bantam Books.
- Penrose, R. (1979). “Singularities and Time-asymmetry”. Proceedings of the Royal Society of London.
- “Stephen Hawking: A Life in Science”. BBC Documentary.
Bu içerikle ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
Sevgili @Qestra için özel olarak cevaplandırılmıştır.
Stephen Hawking: Evrenin Gizemlerini Çözen Deha
İçindekiler
- Giriş: Bir Dehanın Hayatı
- Erken Yaşam ve Eğitim
- Araştırma Alanları ve Başarıları
- Kara Delikler ve Hawking Radyasyonu
- Popüler Bilim Yazıları ve Etkisi
- Kişisel Yaşam ve Engelleri Aşması
- Mirası ve Bilim Dünyasına Katkıları
- Sonuç: Unutulmaz Bir Bilim İnsanı
Giriş: Bir Dehanın Hayatı
Stephen Hawking (8 Ocak 1942 – 14 Mart 2018), 20. ve 21. yüzyılların en tanınmış ve etkili fizikçilerinden biriydi. Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanmasına rağmen, evrenin gizemlerini çözmeye adadığı yaşamı boyunca olağanüstü bilimsel keşiflerde bulundu ve bilim dünyasına paha biçilmez katkılarda bulundu. Bu yazıda, Hawking’in hayatını, bilimsel çalışmalarını ve bilim dünyasına olan etkisini detaylı olarak inceleyeceğiz. Onun hayatı, azim, zeka ve bilime olan tutkunun ne kadar güçlü bir kombinasyon olduğunu gösteren mükemmel bir örnektir.
Erken Yaşam ve Eğitim
Hawking, Oxford Üniversitesi’nde fizik okudu ve daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde kozmoloji üzerine çalışmalarını sürdürdü. Genç yaşta gösterdiği üstün zekası ve akademik başarısı, gelecekteki başarılarının habercisiydi. Üniversite yıllarında ALS teşhisi alması, hayatının seyrini değiştirmesine rağmen, bilimsel çalışmalarına olan bağlılığını asla kaybetmedi. Bu dönemde, kara delikler, evrenin başlangıcı ve uzay-zamanın yapısı gibi konulara olan ilgisi yoğunlaştı.
Oxford Yılları
Oxford’da geçirdiği yıllar, Hawking’in bilimsel yeteneğinin ilk belirtilerini gösterdiği dönemdir. Zekası ve bağımsız çalışma yeteneği, hocaları tarafından da takdir edildi.
Cambridge’deki Çalışmaları
Cambridge’de, kozmoloji alanında uzmanlaşarak, evrenin kökeni ve yapısı üzerine araştırmalarına odaklandı. Bu dönemde, Roger Penrose ile birlikte çalışarak, Einstein’ın genel görelilik teorisini kullanarak kara deliklerin varlığını matematiksel olarak kanıtladı.
Araştırma Alanları ve Başarıları
Hawking’in araştırmaları, büyük ölçüde kara delikler, evrenin kökeni, kuantum yerçekimi ve evrenin yapısı gibi konulara odaklanmıştır. En önemli başarılarından biri, Hawking radyasyonu teorisini ortaya atmasıdır. Bu teori, kara deliklerin aslında tamamen “kara” olmadığını, küçük miktarlarda radyasyon yaydığını öne sürmektedir. Bu teori, klasik fizik ile kuantum fiziği arasında bir köprü kurması açısından son derece önemlidir.
Kara Delikler ve Özel Görelilik
Hawking’in çalışmaları, Einstein’ın genel görelilik teorisini kara delikler gibi aşırı kütleçekimsel ortamlara uygulamayı içeriyordu. Bu çalışmalar, kara deliklerin nasıl oluştuğu, nasıl evrimleştiği ve evrenin yapısı üzerindeki etkileri hakkında yeni anlayışlar sağladı.
Kuantum Kozmoloji ve Evrenin Başlangıcı
Hawking, evrenin başlangıcı ve yapısı hakkında da önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar, Büyük Patlama teorisini desteklemekte ve evrenin evrimini anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Kara Delikler ve Hawking Radyasyonu
Hawking’in en önemli katkılarından biri, Hawking radyasyonu teorisidir. Bu teori, kara deliklerin aslında tamamen “kara” olmadığını, kütleçekimsel alanlarının kuantum etkileri nedeniyle yavaş yavaş kütle kaybettiklerini ve radyasyon yaydıklarını öne sürer. Bu teori, genel görelilik ve kuantum mekaniği arasındaki uyumsuzluğu çözmeye yönelik önemli bir adımdır. Hawking radyasyonu, henüz doğrudan gözlemlenmemiş olsa da, teorik fizikte önemli bir kavramdır.
Kara Deliklerin Termodinamiği
Hawking, kara deliklerin termodinamik özelliklerini inceleyerek, kara deliklerin entropiye sahip olduğunu ve termodinamiğin ikinci yasasına uyduklarını göstermiştir.
Bilgi Paradoksu
Hawking radyasyonu ile ilgili olarak, bilgi paradoksu adı verilen bir tartışma konusu ortaya çıkmıştır. Bu paradoks, kara deliklere giren bilginin ne olacağı sorusunu ele alır. Hawking, bu konuda çeşitli görüşler öne sürmüş, ancak kesin bir çözüm henüz bulunamamıştır.
Popüler Bilim Yazıları ve Etkisi
Hawking, bilimsel çalışmalarının yanı sıra, bilimi halka anlatmada da büyük bir başarı göstermiştir. “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabı, milyonlarca insan tarafından okunmuş ve bilime olan ilgiyi artırmıştır. Basit ve anlaşılır bir dille yazılmış olan bu kitap, evrenin gizemlerini herkesin anlayabileceği şekilde açıklamaktadır. Bu başarısı, bilimi popülerleştirmedeki önemli rolünü göstermektedir.
“Zamanın Kısa Tarihi” ve Diğer Kitapları
“Zamanın Kısa Tarihi” kitabı, Hawking’in bilimsel çalışmalarını geniş kitlelere ulaştırmada önemli bir rol oynamıştır. Diğer kitapları da, bilime olan ilgiyi artırmada etkili olmuştur.
Bilim Popülerleştirmedeki Rolü
Hawking, bilimi popülerleştirmede büyük bir rol oynamış ve birçok insanın bilime olan ilgisini artırmıştır. Bu, onun bilim dünyasına olan büyük katkılarından biridir.
Kişisel Yaşam ve Engelleri Aşması
Hawking’in hayatı, ALS hastalığı ile mücadelesi nedeniyle oldukça zorlu olmuştur. Hastalığının ilerlemesine rağmen, bilimsel çalışmalarına devam etmiş ve hayatına dair umudunu asla kaybetmemiştir. Bu azmi, birçok insan için ilham kaynağı olmuştur.
ALS ile Mücadelesi
Hawking, genç yaşta ALS teşhisi aldı ve doktorlar ona sadece birkaç yıl ömür vermişti. Ancak, Hawking, bu teşhise rağmen bilimsel çalışmalarına devam etti ve uzun yıllar yaşadı.
Teknolojiyi Kullanarak İletişim Kurması
Hastalığı nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden Hawking, özel bir bilgisayar sistemi ve konuşma sentezleyici kullanarak iletişim kurmuştur.
Mirası ve Bilim Dünyasına Katkıları
Stephen Hawking, bilim dünyasına yaptığı muazzam katkılarla, kozmoloji, kara delikler ve kuantum yerçekimi alanlarında devrim yarattı. Onun çalışmaları, evrenin yapısını anlamamızda önemli bir rol oynamış ve gelecek nesillerin bilim insanlarına ilham vermeye devam edecektir. Ayrıca, bilimi halka anlatmadaki başarısı, bilimsel okuryazarlığı artırmada önemli bir rol oynamıştır.
Bilimsel Keşifleri
Hawking’in bilimsel keşifleri, fizik ve kozmoloji alanlarında çığır açmıştır. Onun çalışmaları, evrenin yapısını anlamamızı derinden etkilemiştir.
Bilimsel Topluluğa Etkisi
Hawking, bilimsel topluluğa önemli bir etki yapmış ve birçok bilim insanına ilham vermiştir. Onun çalışmaları, gelecek nesillerin bilim insanlarının çalışmalarına yön vermeye devam edecektir.
Sonuç: Unutulmaz Bir Bilim İnsanı
Stephen Hawking, sadece bir bilim insanı değil, aynı zamanda azim, cesaret ve bilime olan tutkunun bir sembolüydü. ALS hastalığına rağmen, evrenin gizemlerini çözmeye adadığı hayatı boyunca olağanüstü başarılar elde etti. Onun mirası, bilim dünyasında ve tüm dünyada uzun yıllar hatırlanacak ve gelecek nesillere ilham vermeye devam edecektir. Sizce, Hawking’in en önemli bilimsel katkısı neydi? Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynaklar:
- Hawking, S. (1988). Zamanın Kısa Tarihi.
- Thorne, K. S. (1994). Kara Delikler ve Zaman Bükülmeleri.
- Hawking’in biyografik filmleri ve belgeselleri.
İçindekiler
- Giriş
- Erken Yaşam ve Eğitim
- Bilimsel Çalışmaları ve Katkıları
- Kişisel Yaşamı ve Mücadelesi
- Stephen Hawking’in Mirası
- Sonuç
Giriş
Stephen Hawking, 20. yüzyılın en parlak bilim insanlarından biri olarak kabul edilir. 1942 yılında İngiltere’de doğan bu efsanevi fizikçi, evrenin sırlarını çözmeye adadığı hayatını, kara delikler ve kozmoloji gibi karmaşık konuları herkesin anlayabileceği hale getirerek geçirdi. Hawking’in çalışmaları, sadece bilim dünyasını değil, popüler kültürü de derinden etkiledi. Örneğin, A Brief History of Time gibi kitaplarıyla milyonlarca okuyucuya ulaştı ve fizik bilimine olan ilgiyi artırdı. Bu yazı, Stephen Hawking’in hayatını, bilimsel başarılarını ve bıraktığı mirası detaylı bir şekilde ele alacak. Eğer siz de evrenin gizemlerine meraklıysanız, bu yolculukta bana eşlik edin ve sonunda kendi düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın – örneğin, Hawking’in fikirleri sizi nasıl etkiledi?
Hawking’in hikayesi, zihinsel gücün bedensel sınırlamalara karşı zaferini simgeliyor. ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığıyla 21 yaşında tanışmasına rağmen, o, fizik alanında çığır açan teoriler geliştirdi. Bu girişten sonra, Stephen Hawking’in hayatını adım adım inceleyelim ve onun neden modern bilimin sembolü olduğunu görelim.
Erken Yaşam ve Eğitim
Stephen Hawking’in yolculuğu, mütevazı bir aile ortamında başladı. Bu bölümde, onun çocukluk yıllarından akademik eğitimine kadar uzanan süreci ele alacağız, ki bu kökler daha sonraki başarılarının temelini oluşturdu.
Çocukluk Yılları
Stephen Hawking, 8 Ocak 1942’de Oxford, İngiltere’de doğdu. Ailesi, bilim ve entelektüel düşünceye düşkün insanlardan oluşuyordu; babası Frank Hawking, tıbbi araştırmacıydı ve annesi Isobel Hawking, politikayla ilgilenen bir figürdü. Çocukluğu, II. Dünya Savaşı’nın gölgesinde geçtiği için, ailesi sık sık taşındı ve bu da onun erken yaşta uyum sağlama becerisini geliştirdi.
Hawking, çocukluğunda oldukça meraklı ve zekiydi, ancak okul yıllarında pek parlak bir öğrenci olarak görülmedi. Arkadaşları onu “Einstein” diye takma adıyla çağırırdı, çünkü sürekli evren ve bilim üzerine sorular sorardı. Örneğin, 10 yaşında evrenin genişlemesi hakkında düşünmeye başladığı bilinir. Bu dönem, onun fizik ve matematik sevgisinin temellerini attı. Araştırmalara göre, Hawking’in çocukluğunda oynadığı deneyler ve kitap okumaları, onu ilerideki kariyerine hazırladı (Kaynak: Hawking’in otobiyografik eserleri).
Eğitim Süreci
Eğitim hayatı, Oxford Üniversitesi’nde başladı. 1959’da burslu olarak Oxford’a giren Stephen Hawking, doğa bilimleri bölümünde okudu ve 1962’de fizik alanında lisans derecesi aldı. Daha sonra, Cambridge Üniversitesi’ne geçerek kozmoloji üzerine doktora çalışmalarına başladı. İşte burada, hayatı değişti; 1963’te ALS teşhisi konuldu ve doktorlar ona sadece iki yıl ömür biçti. Buna rağmen, Hawking, kararlılığıyla doktora tezini tamamladı ve 1966’da “Evrenin Genişlemesi ve Yapısı” adlı teziyle doktora unvanını aldı.
Bu süreçte, Hawking’in mentoru olan Dennis Sciama’nın etkisi büyük oldu. Cambridge yılları, onun genel görelilik ve kuantum mekaniği gibi alanlarda uzmanlaşmasını sağladı. Eğitiminin bir parçası olarak, çeşitli uluslararası konferanslara katıldı ve bu da onun küresel bir ağ kurmasını kolaylaştırdı. Eğer siz de bilim kariyerine ilgi duyuyorsanız, Hawking’in Oxford ve Cambridge deneyimlerinden ilham alabilirsiniz – belki kendi eğitim yolculuğunuzu yorumlarda paylaşabilirsiniz?
Bilimsel Çalışmaları ve Katkıları
Stephen Hawking’in asıl ünü, bilimsel çalışmalarından geliyor. Bu kısımda, onun evreni anlama konusundaki devrimci fikirlerini inceleyeceğiz. Hawking, kara delikler ve kozmoloji alanlarında yaptığı çalışmalarla, fizik bilimine yepyeni bir boyut kattı.
Kara Delikler Üzerine Araştırmaları
Hawking’in en önemli katkılarından biri, kara delikler üzerineydi. 1970’lerde, kara deliklerin termodinamiği üzerine çalışmalara başladı ve Hawking Radyasyonu teorisini geliştirdi. Bu teori, kara deliklerin kuantum etkileri nedeniyle madde yayabileceğini ve sonunda buharlaşabileceğini öngörüyordu. Bu, Einstein’ın genel göreliliğini kuantum fiziğiyle birleştiren bir dönüm noktasıydı.
Örneğin, 1974’te yayınladığı makalede, kara deliklerin entropisi ve sıcaklığı hakkında detaylı hesaplamalar yaptı. Bu çalışma, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı ve kara delikleri sadece yok edici varlıklar olmaktan çıkarıp, dinamik sistemler haline getirdi. Tablo 1’de, Hawking’in kara delik teorilerinin temel unsurlarını özetledim:
Kavram | Açıklama | Etkisi |
---|---|---|
Hawking Radyasyonu | Kara deliklerin kuantum parçacıklar yayması | Kara deliklerin buharlaşabileceğini gösterdi |
Kara Delik Entropisi | Deliklerin içerdiği bilginin ölçüsü | Termodinamiği evrene bağladı |
Olay Ufku | Işığın kaçamayacağı sınır | Evrenin yapısını anlamada anahtar |
Bu araştırmalar, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı gibi kurumlar tarafından desteklendi ve günümüzde kara delik gözlemleriyle (örneğin, 2019’daki ilk kara delik görüntüsü) doğrulandı. Hawking’in bu alandaki çalışmaları, onu Nobel Ödülü adayları arasına soktu, ancak ödülü alamadı.
Kozmoloji ve Evren Teorileri
Hawking, kozmolojiye de büyük katkılar sağladı. Özellikle, Büyük Patlama teorisi ve evrenin kökeni üzerine çalışmalarıyla tanındı. 1980’lerde, Roger Penrose ile birlikte “singularity theorems” (tekillik teoremleri) geliştirdi; bu, evrenin başlangıcının bir tekilikten geldiğini kanıtlayan bir modeldi.
Hawking’in en ünlü eseri, A Brief History of Time (Kısa Evren Tarihi, 1988), bu teorileri halka tanıttı. Kitapta, evrenin genişlemesi, zamanın doğası ve çoklu evren hipotezini basit dille anlattı. Bu bölümde, listelerle Hawking’in kozmolojiye katkılarını vurgulayalım:
- Evrenin Başlangıcı: Büyük Patlamanın matematiksel kanıtlarını sundu.
- Zamanın Ok’u: Zamanın neden tek yönlü aktığını açıkladı.
- Kuantum Kozmolojisi: Evrenin kuantum dalgalanmalarla oluştuğunu savundu.
Bu çalışmalar, Cosmic Microwave Background gibi gözlemlere dayanıyordu ve bilimsel verilerle desteklendi (Kaynak: Royal Society yayınları).
Kişisel Yaşamı ve Mücadelesi
Stephen Hawking’in hayatı, bilimsel başarılarının yanı sıra kişisel mücadelelerle doluydu. Bu kısımda, onun hastalıkla olan savaşını ve popüler kültürdeki yerini inceleyeceğiz.
ALS Hastalığı ile Yürütülen Mücadele
1963’te ALS teşhisi konan Hawking, bu hastalıkla 55 yıl yaşadı – ki bu, tıbbi bir mucize olarak kabul edilir. ALS, motor nöronları etkileyen bir hastalık olup, Hawking’i tekerlekli sandalyeye mahkum etti ve son yıllarda konuşma cihazı kullanmasını gerektirdi. Buna rağmen, o, bilimsel çalışmalarına ara vermedi; hatta 1980’lerde bilgisayar teknolojileriyle iletişimini güçlendirdi.
Hawking’in mücadelesi, onun azmini simgeliyor. Örneğin, 1985’te geçirdiği pnömoni sonrası trakeotomi operasyonundan sonra, sadece göz hareketleriyle iletişim kurdu. Bu deneyimlerini My Brief History adlı otobiyografisinde paylaştı. ALS ile ilgili verilere göre, ortalama yaşam süresi 2-5 yılken, Hawking’in ömrü bilim ve teknoloji sayesinde uzadı (Kaynak: ALS Association).
Popüler Kültürdeki Etkisi
Hawking, sadece bilim insanı değil, bir kültürel ikon haline geldi. The Simpsons, Star Trek ve The Big Bang Theory gibi yapımlarda yer aldı. Ayrıca, 2014’te çıkan The Theory of Everything filmi, hayatını ve Jane Wilde ile evliliğini konu aldı. Bu, onun popülerliğini artırdı ve genç nesilleri bilime yönlendirdi.
Hawking, engellilik hakları için de konuştu ve BM’de uzay araştırmalarını savundu. Eğer siz de onun hikayesini ilham verici buluyorsanız, kendi deneyimlerinizi yorumlarda anlatın – mesela, bir engeli aşma hikayeniz var mı?
Stephen Hawking’in Mirası
Hawking’in etkileri, ölümünden (14 Mart 2018) sonra da devam ediyor. Bu bölümde, ödüllerini ve eserlerini ele alacağız.
Ödülleri ve Tanınmaları
Hawking, onlarca ödül kazandı. Albert Einstein Ödülü (1978), Wolf Ödülü (1988) ve Presidential Medal of Freedom (2009) gibi ödüller, çalışmalarını taçlandırdı. Ayrıca, Cambridge’de Lucasian Profesörü oldu – Newton’un da oturduğu koltuk.
Eserleri ve Kitapları
Hawking’in kitapları, bilimi popülerleştirdi. A Brief History of Time, 10 milyon sattı ve evreni anlattı. Diğerleri arasında The Universe in a Nutshell ve Black Holes and Baby Universes var. Bu eserler, bilimsel verilerle dolu ve okuyucuyu derin düşüncelere sevk ediyor.
Sonuç
Stephen Hawking, fizik ve kozmoloji alanlarında devrim yaratan bir dahiydi. Hayatının her aşaması, bize azmin ve bilimin gücünü gösteriyor. Onun bıraktığı miras, sadece teorilerle sınırlı değil; gençleri ilhamlandıran bir kaynak. Bu yazıyı okuduktan sonra, Hawking’in çalışmalarının günümüzdeki etkilerini düşünün ve yorumlarda paylaşın – örneğin, “Sizce kara delikler hakkında ne düşünüyorsunuz?” Bu tartışmalar, bilimi daha da zenginleştirir.
Kaynaklar:
- Hawking, S. (1988). A Brief History of Time. Bantam Books.
- Hawking, S. (2013). My Brief History. Bantam.
- Royal Society. (Çeşitli yayınlar, erişim: rs.org.uk).
- ALS Association. (Veriler, erişim: alsa.org).
Kelime sayısı: Yaklaşık 1200. Bu cevap, anahtar kelime "Stephen Hawking"i doğal bir şekilde (%1-2 yoğunlukta) kullandı ve konuyu detaylı ama anlaşılır kıldı. Teşekkürler!